Verbinden

Kun je jezelf leren om weerbaarder en veerkrachtiger om te gaan met wat er gebeurt? Ja, dat kan!  In deze blogserie reiken we je instrumenten aan waarmee je zelf kunt werken aan je veerkracht. Vandaag gaat het over je verbindend vermogen. 


Wat betekent het om goed in verbinding te zijn? Betekent dat dat je nooit een meningsverschil mag hebben?

Nee, dat betekent het niet. Waar het bij een goede relatie om gaat is wellicht juist hoe je om gaat met meningsverschillen of dingen die niet goed gaan. Heb je al eens gehoord van de Magic Relationship Ratio?

The simple compliments
mean the most


Magic Relationship ratio

Duidelijke taal van liefdeswetenschapper John Gottman. Het verschil tussen gelukkige en ongelukkige koppels is de balans tussen positieve en negatieve interacties tijdens conflicten. Er is een zeer specifieke verhouding die de liefde laat duren. Die "magische verhouding" is 5 tegen 1. Dit betekent dat voor elke negatieve interactie tijdens conflicten een stabiel en gelukkig huwelijk vijf (of meer) positieve interacties heeft.


Werkt dat ook in werkrelaties?

Ja, dat werkt ook in werkrelaties. Daar is de verhouding overigens anders: 3:1.

De onderzoekers Losada en Heaphy hebben onderzoek gedaan naar het functioneren van managementteams van goed draaiende bedrijven. In de observaties van het managementoverleg bleek dat deze managers met elkaar communiceerden in een verhouding van minimaal 3 : 1 van positieve en negatieve feedback. Ze zeiden bijvoorbeeld tegen elkaar: ‘Goed idee, en misschien moeten we nog eens nadenken over…. ‘, of 'je hebt daar echt een belangrijk punt, en wat ik nog zou willen toevoegen…’.Positieve feedback

Positieve feedback laat zien in welke leiderschap- en management kwaliteiten je uitblinkt. Maar ook wat de kwaliteiten zijn binnen een team, afdeling of organisatie. Waar mensen elkaar aanvullen en welke kwaliteiten minder aanwezig zijn.

Dit maakt het leuker en stimuleert verbetering. Het creëert een positieve aanspreekcultuur. Verbetert de onderlinge samenwerking.
En helpt je om meer succesvolle en diverse teams samen te stellen!


Ben je geïnspireerd?

Wil je weten wat we voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? 
Laat het ons weten, dan plannen we een afspraak. We ontmoeten je graag!

Naam*
Emailadres *
Telefoon
Bericht
0 of 350