Liefde Leven
Tekst

Liefde Leven

13 Lessen None

Over deze training

Foto: De  zaden symboliseren de oorsprong van gedachten, emoties , gedrag en groei.

Je brein.. wat doet het?

Ken jij het ook? Die gedachten in je hoofd in een lastige situatie?  Het is je reptielenbrein dat er alles aan doet om je veilig te houden. Vaak ben je je niet bewust van de gedachten die door je hoofd gaan maar wel van het gevoel wat de lastige situatie je geeft.

Het reptielenbrein, ook wel ons oerinstinct genoemd. Dit is het kleinste en oudste deel van ons brein. In de oertijd zorgde dit deel van onze hersenen ervoor dat we overleefden.

Zodra er gevaar ontstond gaf ons reptielenbrein   ons een primitieve reactie: Vecht,vlucht of bevries!  Even wat meer uitleg over de werking van ons brein..

Onze hersenen bestaan uit 3 delen:

  • Het menselijk brein=   jongste en grootste deel
  • Het emotionele brein=   zoogdieren brein
  • Het reptielenbrein=   oudste en kleinste deel

Het menselijk brein

Is verantwoordelijk voor het maken van weloverwogen beslissingen. Ook wel ons gezond verstand genoemd. Hierin zit ook ons leervermogen en het vermogen om ons eigen gedrag te observeren.

Het emotionele brein

De benaming zegt het al... Hierin zitten al onze emoties , herinneringen en onze gedragservaringen (zowel positief als negatief). 

Ons reptielenbrein

Functioneert buiten onze bewuste controle . Het heeft controle over onze vitale lichaamsfuncties zoals onze ademhaling, hartslag, bloedsomloop en zorgt ervoor dat je zonder erbij na te denken loopt, praat, eet enzovoort. Stel jezelf eens voor hoeveel extra energie het jou zou kosten als je daar bewust over na zou moeten denken.

Slechts 5% van  alle beslissingen  die wij nemen,  nemen wij vanuit  ons menselijk brein

Ons emotionele brein en ons reptielenbrein overheersen meestal ons menselijk brein. Zo gebeurt het bijvoorbeeld dat je weet dat het drinken van alcohol niet goed voor je is, maar je doet het toch omdat je emotionele brein daar zulke fijne herinneringen aan over heeft gehouden. De 3 delen van jouw brein zijn dus regelmatig met elkaar in conflict. Vooral als je iets nieuws wilt ondernemen. 

Net zoals je haar, je nagels en je huid groeit heeft ook jouw menselijk brein groei nodig.

 Dat maakt je als mens blij en gelukkig. 

Hoe blijf je je reptielenbrein de baas?

Zorg dat er geen stress ontstaat als je iets nieuws wilt gaan doen. Maar hoe doe je dat?

Als je ervoor zorgt dat je binnen 5 seconden positief reageert en meteen beslist 'om het te gaan doen' dan geef je jezelf niet de kans om te twijfelen en wordt er géén stress-signaal naar je reptielenbrein verzonden. Schrijf hetgeen je wilt gaan doen direct op -of beter nog-   plan het direct in .   Het voelt als een enorme overwinning op jezelf als je je reptielenbrein de baas kunt zijn. Dit vraagt oefening.

Te doen

Maak een lijstje met de dingen die je te binnen schieten als je aan de afgelopen maanden denkt. Het kan van alles zijn. Het hoeft (nog) geen verhaal te zijn. Gewoon steekwoorden, gedachtes, veranderingen, leuke dingen en ook de minder leuke dingen. Alles wat in je opkomt. 

Schrijf alles wat in je opkomt ook echt op! Het beklijft dan beter en bovendien kun je het in de volgende Te doen weer gebruiken!

Wil je meer lezen over stress en wat het met ons doet? Lees dan de informatiebrief 'Wat doet stress?' in de download van deze les. Zeker doen!

Te doen

1. Open het werkblad bij de download en ga aan de slag. 

Veel succes!

Downloads 

Learn more

Overzicht lessen

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Welkom

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Commitment

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Je brein

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Je verhaal

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Waar zit je energielek?

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Naar de bron

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Wat lever je in?

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Wat levert het je op?

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Wat wil jij?

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Je energielek oplossen

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Kernkwadrant

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Generositeit

ONLY FOR LOGGED-IN USERS

Wat neem je mee?

Pen