Tijd voor reflectie

Een gezond 2021 met heel veel inspiratie, verbinding en harmonie!  

In deze blog een moment van reflectie. Reflectie over mijn leerproces in het begeleiden van veranderprocessen. Wat heeft voor mij nu écht het verschil gemaakt?


Onder de kerstboom dacht ik terug aan de kerst van 2010. Ik was de uitdaging aangegaan om als programma manager ‘Het nieuwe werken’ te introduceren bij ABN AMRO. Dat was vlak na de bankencrisis in de tijd waarin intern alles op z’n kop stond.

Bij ‘Het nieuwe werken’ denk je aan ‘thuiswerken’ maar het gaat verder. Het gaat over flexibel, efficiënt en effectief werken. Samen met mijn teamgenoten, allemaal specialisten op hun eigen vakgebied, zijn we gestart met pilots. Januari was het moment om aan te tonen dat onze aanpak succesvol was.

Eerlijk is eerlijk, met kerst dacht ik dat ik gefaald had. Alle betrokkenen bij het project waren enthousiast en vol energie. Maar ik had geen volledig uitgewerkt projectplan met strakke planning en mijlpalen zoals het management gewend was.

Nu weet ik dat de aanpak gebaseerd was op de Agile principes die toen nog zelden werden gebruikt. Hoe leg je dat uit aan de stuurgroep die gewend is aan strakke projectplannen?


De berijder, de olifant en het pad

Ik verslond literatuur over verandermanagement. Het boek 'Switch, how to change things when change is hard’ was een grote inspiratiebron.

In het boek wordt de metafoor van de berijder, de olifant, en het pad gebruikt. De meesten van ons denken dat de rationele kant
(de berijder) de emotionele kant (de olifant) controleert maar
in de meeste gevallen is het omgekeerde waar.

Voor mij de inspiratie om de brug te slaan tussen het oude werken en onze nieuwe manier van werken. We belden de managers van de pilots voor reacties van hun mensen. Ook al hadden we geen harde cijfers, zij voelden de energie, zagen de samenwerking en het grote enthousiasme. Zij zagen de verandering en gaven ons support om vooral door te gaan.


De grootste uitdaging

Leren omgaan met de olifant en de weerstanden die alle veranderingen met zich meebrengen is eigenlijk nog wel de grootste uitdaging. Switch had me daar al handreikingen voor gegeven, maar voor mij hebben de principes uit de transformatieve conflictoplossing écht het verschil gemaakt. 

De kern van conflicten zit vaak in opvattingen, (voor)oordelen en emoties. Door die boven tafel te krijgen kunnen mensen het conflict zelf oplossen. Naar ieders tevredenheid, want dat is het doel van transformatieve conflictoplossing. Het opent de weg naar verbinding, respect en goede samenwerking.

Deze kennis had ik graag 20 jaar geleden gehad. Dat had me slapeloze nachten en verhitte discussies als projectleider en programmamanager bespaard. Het is niet het eerste waar je aan denkt als je je opleidingstraject voor het komende jaar aan het invullen bent. Maar geloof me, het is meer dan de moeite waard om de methodiek eigen te maken. 


Iedere dag weer leren!

En natuurlijk heb ik nog veel meer geleerd in de pittige trajecten die ik sindsdien heb begeleid. Verandertrajecten vragen nu eenmaal
lef, creativiteit en doorzettingsvermogen. Iedere dag leer ik weer en geniet enorm!

Christa


Wil jij anders? Het kan anders!


Christa van der Aa & Mariëlle Bekker

Ben je geïnspireerd?

Wil je meer weten over transformatieve conflictoplossing? We delen graag onze kennis en zijn altijd in voor een (online) koffiedate.

Laat het ons weten, dan plannen we een afspraak. We ontmoeten je graag!

Naam*
Emailadres *
Telefoon
Bericht
0 of 350