Reflecteren

Kun je jezelf leren om weerbaarder en veerkrachtiger om te gaan met wat er gebeurd is? Ja, dat kan!  In deze blogserie reiken we je instrumenten aan waarmee je zelf kunt werken aan je veerkracht. Vandaag gaat het over reflecteren.

Veerkracht betekent ook kunnen kijken naar je eigen gedrag en ervaringen en daarvan leren. Als je een energielek hebt ontwikkel je namelijk vaak gedrag dat dit lek in stand houdt. Wij noemen dit “baten gedrag”. Dit gedrag is overigens heel menselijk.

Als ik je vraag wat je allemaal inlevert door de situatie en je rotgevoel, dan kom je waarschijnlijk tot een hele lijst. Baten zijn lastig te benoemen, datgene wat je inlevert. Gevoelsmatig heb je helemaal geen baat bij je rot gevoel. Maar wanneer je  inlevert aan werkplezier en levensgeluk, dan moet er ook iets tegenover staan waarom je het in stand hebt gehouden, toch? Het is de kant van onszelf waar we ons minder bewust van zijn en niet trots op zijn, onze blinde vlek.


Baten gedrag

Het baten gedrag is de spiegel die je jezelf voor kunt houden. Welk gedrag herken je?

  • Gelijk willen hebben?
  • Domineren in een conflictsituatie?
  • Of het weglopen, vermijden van dominantie?
  • Rechtvaardiging van jezelf en je gedrag?
  • Verantwoordelijkheid ontlopen?
  • Aandacht vragen?

Gedragskenmerken

Gedachten als: 'logisch toch dat ik zó doe als hij of zij zo doet?' of 'ik moest me wel verdedigen want..' of 'ik heb nu geen tijd, komt wel een keer’. Realiseer je je dat dit excuses zijn die je aanvoert waarmee je rechtvaardigt dat je het probleem niet oplost? Of het welles-nietes-spel, de machtsstrijd. Je wilt het op jouw manier.

Wil je gelijk of wil je geluk?

De laatste baat is aandacht. Mensen hebben behoefte aan aandacht.
Je zult aandacht krijgen wanneer je anderen vertelt over jouw gevoel. Wanneer je niets zegt, of stampvoet, of huilt, verongelijkt doet of je als een slachtoffer gedraagt, het is allemaal aandacht. Maar vervult deze aandacht? Lost het het probleem op?

We zijn allemaal maar mens!


Samengevat

Ben je je bewust van je gedrag en de impact er van? Wat zijn de effecten van je gedrag op jezelf en op andere, zoals je dierbaren en je collega’s? Wat kan je anders of beter doen?

Maak jij het verschil?

Volgende blog


Werken aan je verbindend vermogen is belangrijk voor je eigen veerkracht, werkplezier en levensgeluk. Daarover volgende keer meer.
Wil je onze blogs via e-mail ontvangen?  Dat kan, meld je dan hier aan.