Problemen oplossen
Kun je jezelf leren om weerbaarder en veerkrachtiger om te gaan met wat er gebeurd is? Ja, dat kan! In deze blogserie reiken we je instrumenten aan waarmee je zelf kunt werken aan je veerkracht. Vandaag gaat het over je problemen oplossen.
De basis voor veerkracht is je probleemoplossend vermogen. Dit vraagt allereerst commitment. De wil om vaste loopjes te doorbreken. Wat helpt om die vaste loopjes te doorbreken is “cirkelen”.
Als je vastzit komt dat vaak omdat je gedachten in cirkels gaan. Je loopt telkens in je gedachten een doodlopende weg in. Je blijft hangen in vaste patronen en gedachtes en een machteloos gevoel.
Een instrument dat je kan helpen om die vicieuze cirkel te doorbreken is wat wij zo mooi “cirkelen” genoemd hebben: het onderscheid maken tussen wat er feitelijk gebeurt (de feiten) en wat je erbij denkt, voelt en doet (interpretaties).
Feiten versus interpretaties
Feiten gaan over wie, wat, waar, wanneer en wat er letterlijk gezegd is.
Wellicht valt het je op dat waarom niet in dit rijtje staat. Bij mentale processen verzanden we namelijk vaak in de waarom vraag… “waarom overkomt mij dit?” of “waarom doet hij/zij dat?”. Ideale vragen om lekker in die vicieuze cirkel te blijven hangen. Een prima voedingsbodem voor allerlei interpretaties.
Neem daarom de tijd om bewuster op te merken wat er in je om gaat. Schrijf het op en ontleedt dit eens in feiten en interpretaties. Hiermee leg je de basis voor het ontdekken van het echte probleem, de angel en het oplossen van je probleem.
Wie - wat - waar - wanneer