Harmonie

Kun je jezelf leren om weerbaarder en veerkrachtiger om te gaan met wat er gebeurt? Ja, dat kan! In deze blogserie reiken we je instrumenten aan waarmee je zelf kunt werken aan je veerkracht. Vandaag gaat het over harmonie.


Harmonie komt vanuit het Grieks en betekent samenvoeging. Het woord kent vele betekenissen, waarbij het neerkomt op de juiste verhouding van delen, ofwel de samenwerking van deze delen tot een schoon en goed geheel.

Harmonie gaat dus eigenlijk over diversiteit, over samenwerken en goede onderlinge afstemming. In onze eerdere blogs hebben we het gehad over probleemoplossend vermogen, reflectie, baten gedrag, verbinding en de magic relationship ratio. Allemaal zaken waar je persoonlijk aan kunt werken.

In deze blog nog een aantal instrumenten waarmee je verbinding en harmonie kunt stimuleren: je excuses maken en genereus zijn.


Excuses

Een excuus maken is voor veel mensen moeilijk. Toch is het een heel krachtig instrument.

Een excuus voor je eigen aandeel, voor jouw gedachten die jouw gevoel en gedrag hebben bepaald en waarvoor je de ander verantwoordelijk hebt gemaakt. Je mag ook lief zijn voor jezelf. Jezelf vergeven voor je worstelingen.


Genereus

En dan generositeit. De letterlijke vertaling van genereus zijn is gul, royaal, vrijgevig zijn. Ben je nog weleens genereus naar jezelf en de mensen om je heen? Dat hoeven geen grote cadeaus te zijn, maar bijvoorbeeld een welgemeend compliment of aandacht, een simpele vraag als hoe iemands dag was.

Onze hersenen worden gelukkiger van complimentjes. Wanneer je mensen een complimentje geeft, wordt oxytocine aangemaakt. Dat wordt ook wel eens het ‘gelukshormoon’ genoemd. Bij negatieve feedback stimuleren we cortisol in onze hersenen. Het is een chemische reactie die in werking treedt bij kritiek. Helaas breekt ons limbisch systeem oxytocine veel sneller af dan cortisol.


Een negatieve boodschap blijft helaas veel langer in ons geheugen gegrift staan dan een positieve. Denk maar aan de magic relationsship ratio uit de vorige post. Om een relatie goed te houden heb je minstens 5 positieve interacties nodig tegenover iedere negatieve boodschap.


Wil je gelijk of wil je geluk?


Wat hebben we gedaan?

Afgelopen weken hebben we je een inkijk gegeven in een aantal instrumenten uit ons  zelfcoach PowerUp je Veerkracht programma. De kracht van het programma zit in de combinatie van de verschillende stappen. Stappen die je telkens kunt herhalen, zie het als zelfcoaching. Op momenten waarin je denkt 'Oeps daar ga ik weer..', waarbij je je bewust wordt van je baten gedrag.  Of wanneer je een energielek opmerkt en je niet weet waar het je raakt.

Voor een magische kerst 2020!

Onze thema's kun je ook uitpakken in onze Magic Relation Kerstbox! Een warm digitaal cadeau voor jou, je dierbaren of wie weet wel voor je medewerkers als giftcard in je kerstattentie. Lijkt het je leuk? Kijk dan hier


Ben je geïnspireerd?

Wil je weten wat we voor jou en/of je organisatie kunnen betekenen? 
Laat het ons weten, dan plannen we een afspraak. We ontmoeten je graag!

Naam*
Emailadres *
Telefoon
Bericht
0 of 350